4 & 5 mei

Een bijzondere traditie van het Oranje Comité Kollum

Wist u dat het Oranje Comité Kollum een belangrijke rol speelt tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking? Al vele jaren verzorgt ons comité, naast het gemeentebestuur, een krans bij het verzetsmonument op de Soensterdijk bij Kollumerpomp.

Deze krans wordt gelegd ter nagedachtenis aan de dappere mannen en vrouwen die hun leven gaven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met dit eerbetoon houden we de herinnering aan hun opoffering levend en benadrukken we het belang van vrijheid voor onze gemeenschap.

Deze traditie onderstreept de verbondenheid van het Oranje Comité met de geschiedenis van Kollum en omgeving, en toont ons respect voor de helden die vochten voor onze vrijheid.

 

Verzetsmonument Kollumerpomp

In Kollumerpomp staat een indrukwekkend verzetsmonument ter nagedachtenis aan vier leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten die in april 1945 hun leven gaven voor onze vrijheid.

Het monument bestaat uit een wit natuurstenen beeld van een zittende man met een geweer en een jong meisje, geplaatst op een zuil van oude kloostermoppen. Het symboliseert de bescherming van onze toekomst en vrijheid.

Belangrijke kenmerken:

  • Onthuld op 14 april 1950
  • Ontworpen door Nico Onkenhout
  • Hoogte: 5 meter 10 (beeld 2,30m, zuil 2,80m)
  • Bevat inscripties in het Fries en Nederlands

Het monument eert Gerrit Bleeker, Heine de Bruin, Jacob de Graaf en Pieter Postma, die omkwamen tijdens gevechten bij Dokkumer Nieuwe Zijlen en de Soensterdijk tussen 14 en 16 april 1945.

De teksten op het monument herinneren ons aan hun strijd voor vrijheid, waarheid en recht, en roepen ons op om waakzaam te blijven over ons erfgoed: “Aldfaers erf, wy weitsje oer dy” (Voorouders’ erfgoed, wij waken over jou).

Dit monument staat als een blijvende herinnering aan de moed en opoffering van onze lokale verzetshelden.